Branża spożywcza stawia na higienę

0
36
Branża spożywcza stawia na higienę

Firmy, które działają w branży spożywczej powinny zadbać o czystość, higienę i bezpieczeństwo. Niestety, tego typu zakłady często borykają się ze wzmożonym zainteresowaniem szkodników. Dla nich – miejsce do życia i żeru jest idealne. Znajdują się bowiem w otoczeniu artykułów spożywczych. Dla właścicieli, pracowników i konsumentów sprawa nie wygląda już tak optymistycznie, bo niesie za sobą dużo konsekwencji. Sprawa dotyczy nie tylko fabryk czy magazynów, ale również sklepów, a nawet lokali gastronomicznych.

Problemy branży spożywczej

Wśród omawianych szkodników znajdują się nie tylko klasyczne gryzonie, które od razu przychodzą nam na myśl, czyli myszy lub szczury. Problem jest znacznie szerszy. Dotyczy również insektów (np. karaluchów, moli, rybików, much), bakterii, grzybów, pleśni czy innych mikroorganizmów. Należy więc podejmować szereg kroków, aby nie dopuścić do skażenia żywności. Reperkusje wiążą się nie tylko z zanieczyszczeniem artykułów spożywczych, a wręcz ze skażeniem ich, co może przełożyć się na zdrowie konsumentów. Warto więc zająć się monitorowaniem czystości w zakładach, działających w branży spożywczej. Pozwala to na podjęcie szybkich działań, zaraz po wykryciu zagrożenia.

Trzymaj rękę na pulsie

Wśród wielu narzędzi, po które może sięgnąć zakład znajduje się karta kontroli szkodników. Pozwala ona na monitorowanie obecności różnego rodzaju szkodników. System ten pozwala zarówno na prowadzenie dokumentacji związanej z utrzymaniem higieny zakładu, jak i tej, nawiązującej do podejmowanych przez firmę działań. Należy w niej uwzględnić te profilaktyczne oraz te, które mają na celu pozbycie się problemów.

Niezwykle ważne jest to, że karta kontroli szkodników https://protect24h.pl/pest-control/kontrola-monitoring-szkodnikow/ prowadzona jest zawsze przez wyznaczonego w tym celu inspektora, który podpisuje się pod poszczególnymi raportami. Znajdują się w niej wszystkie uwagi, zalecenia oraz wnioski. Karta dostępna jest również dla pracowników zakładu, dzięki czemu mogą oni wprowadzić w życie zalecenia inspektora.

Wilgotność powietrza pod kontrolą

W branży spożywczej ogromną rolę odgrywa temperatura oraz wilgotność powietrza. W cieple i wilgoci świetnie rozwijają się grzyby oraz pleśnie. Właśnie dlatego niezwykle istotne jest kontrolowanie warunków mikrobiologicznych. W tym celu należy postawić na stworzenie systemu monitorowania wilgotności. Powinien on zostać rozmieszczony w różnych częściach firmy, co pozwala na zebranie rzetelnych danych i szybką reakcję, gdy jeden z pomiarów odbiega od reszty.

Poprzeczka zawieszona wysoko gwarantuje sukces

Jeśli chodzi o branżę spożywczą, w zakresie higieny i bezpieczeństwa, warto równać do najlepszych i stawiać przed sobą coraz wyższe cele. Praca w czystym, zadbanym środowisku przekłada się na wysoką jakość i zdrowie. Na wszystkim zyskują również klienci, którzy sięgają po bezpieczne i sprawdzone produkty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here