Jaki piekarnik do zabudowy wybrać?

0
296
Jaki piekarnik do zabudowy wybrać

Piekarnik do zabudowy jest urządzeniem, które montowane jest w meblach kuchennych, tak by osiągnąć estetyczny wygląd kuchni. Jego wybór powinien zależeć przede wszystkim od dostępnej przestrzeni, ale także od naszych wymagań i preferencji. Jaki piekarnik do zabudowy wybrać, by cieszyć się nowoczesnym wyglądem i wieloma, przydatnymi funkcjami? Sprawdź, na co zwracać uwagę i poznaj piekarniki do zabudowy Samsung.

Piekarniki do zabudowy – co wziąć pod uwagę przy wyborze?

Wybierając piekarniki do zabudowy bardzo często pod uwagę bierzemy ich wymiary. Jednak tę kwestię warto przemyśleć już na etapie remontu czy urządzania kuchni. Piekarniki najczęściej montowane są w słupku wraz z mikrofalą lub pod blatem. Warto jednak umieścić urządzenie w takim miejscu, by nie było konieczne schylanie się do niego.

Oprócz wymiarów kluczowa będzie także pojemność piekarnika. Im większą mamy rodzinę, tym większą pojemność powinniśmy wybrać. Ciekawym rozwiązaniem w tym przypadku będą piekarniki Samsung Dual Cook, które umożliwiają przygotowanie dwóch potraw naraz – i to w całkowicie odrębnych strefach pieczenia. Dzięki temu będziemy mogli przygotować np. obiad i deser jednocześnie.

Podczas wyboru odpowiedniego sprzętu sprawdźmy również dostępne w piekarnikach funkcje. Te powinny być dostosowane do naszych upodobań. Jeśli np. zależy nam na przygotowaniu smacznych i zdrowych posiłków bez użycia tłuszczu, warto pomyśleć o modelach z funkcją pary.

Zastanawiając się, jaki piekarnik do zabudowy wybrać, rzadko myślimy o tym, jak będziemy go czyścić. Współczesne urządzenia dają nam w tej kwestii różne możliwości. Do wyboru mamy czyszczenie parowe, katalityczne oraz pyrolityczne. Istotna może być też powłoka we wnętrzu piekarnika. Przykładowo emalia ceramiczna jest bardzo łatwa w czyszczeniu.

Jaki piekarnik do zabudowy wybrać spośród oferty Samsung?

Marka Samsung oferuje przeróżne modele urządzeń, które zaskakują swoimi możliwościami. Jaki piekarnik wybrać? Jeśli szukamy czegoś, co wykracza funkcjami poza standardowe piekarniki, warto rozważyć zakup modelu NV7B4220ZAB. Na uwagę zasługuje tutaj funkcja Air Sous Vide*. Korzysta ona ze stałej, niskiej temperatury. Wszystko to za sprawą technologii, który precyzyjnie określa temperaturę w środku i utrzymuje ją cały czas na tym samym poziomie. Metoda przygotowania potraw Sous Vide, która prócz samego pieczenia obejmuje też odpowiednie marynowanie i próżniowe pakowanie, kiedyś stosowana była przede wszystkim do przygotowywania steków czy schabu. Dziś jest szeroko wykorzystywana do jaj, warzyw, a nawet owoców. Możemy więc niejako poczuć się jak szefowie kuchni w wykwintnej restauracji.

Ciekawym rozwiązaniem jest też piekarnik do zabudowy Samsung Dual Cook Flex, np. model NV7B57508AB. Wspomnieliśmy już o dwóch odrębnych strefach pieczenia. Tutaj zastosowano dodatkowo dzielone drzwi, które dają dostęp do górnej komory piekarnika, bez żadnego naruszania procesu pieczenia w dolnej strefie. Jest to szczególnie przydatne przy potrawach, które są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury.

 

Tekst przygotowano w ramach płatnej współpracy z Samsung Electronics Polska

* Wymaga dedykowanej torby foliowej do szczelnego próżniowego pakowania, która nie stanowi elementu zestawu piekarnika i należy ją dokupić osobno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here